

Xiquetes i xiquets, joves de totes les edats tenen grans oportunitats de desenvolupar-se com a persones. En la nostra societat actual, molt canviant a una velocitat de vertigen, existeixen diversos entorns on els nostres menors desenvolupen la seua personalitat, es formen com a persones i creixen a tots els nivells.
L’esport és un magnífic mitjà perquè xiquets i xiquetes de totes les edats, joves i no tan joves, adquirisquen múltiples beneficis. En una adequada pràctica esportiva, els joves aprendran a treballar en equip, a col·laborar amb uns altres, a competir amb els altres de manera sana (volent vèncer acceptant les regles i respectant a l’altre), a lluitar pels seus somnis, a esforçar-se, a divertir-se en un ambient sa… aprendran múltiples aspectes que els faran créixer com a persones, a més de com a esportistes mentalment forts. I açò ocorre quan les persones involucrades en la pràctica relacionada amb l’activitat física i l’esport fomenten un entorn de qualitat, ajustat a l’edat i característiques dels participants.
Quan no és així, quan apareix la violència, quan no existeix l’adequada planificació, quan es preval més el resultat que al procés, quan els tècnics “maltracten” als seus esportistes o se’ls exigeix de manera inadequada, quan els pares i les mares intenten assumir el rol de l’entrenador… quan en lloc de treballar valors adequats es (mal) treballen valors inadequats (o contravalors)… l’activitat física o esportiva fomenta persones inestables, amb pocs (o dolents) recursos per a fer front a una societat canviant que a més perjudica seriosament als practicants. Si són xiquets/es o joves… açò és especialment greu.
Des del programa “Tria eixos cinc”, en col·laboració amb tots els agents de l’esport de València, pretenem fomentar un esport de qualitat on tots els implicats (entrenadors, pares i mares, dirigents, àrbitres, organitzadors, altres tècnics…) treballem conjuntament perquè açò siga així. És una gran responsabilitat que ens correspon a tots. Posem els mitjans necessaris. Sobretot pels nostres joves, treballem junts per a fomentar un esport de qualitat.
David Peris Delcampo, és psicòleg de l’esport. President de la Associació de Psicologia de l’Esport de la Comunitat Valenciana. Vicepresident de la Federación Española de Psicología del Deporte. Professor de la Universitat de València. Forma part de la Coordinació de “Tria eixos Cinc”.